Durerea de stomac iradiaza in spate

Durerea de stomac este o problemă comună și poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv alimentația, stresul, sau afecțiuni medicale precum gastrita sau ulcerul. Atunci când durerea de stomac se manifestă și radiază în spate, aceasta poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave și necesită atenție medicală imediată.

Cauze posibile ale durerii de stomac care iradiaza in spate

Există mai multe cauze posibile pentru durerea de stomac care iradiaza în spate. Printre acestea se numără:

 • Gastrita: Inflamația mucoasei stomacului poate provoca durere în partea superioară a abdomenului și poate iradia în spate.
 • Ulcerul peptic: Ulcerul gastric sau duodenal poate determina senzații dureroase care se extind în spate.
 • Boala de reflux gastroesofagian (GERD): Refluxul acid poate irita esofagul și provoca senzații de arsură care se propagă în spate.
 • Calculii biliari: Durerile cauzate de calculii biliari pot fi resimțite în partea superioară a abdomenului și pot iradia în spate.
 • Colita: Inflamația colonului poate determina dureri abdominale și senzații care se răspândesc în spate.

Diagnostic și tratament

Pentru a determina cauza exactă a durerii de stomac care iradiaza în spate, este important să consultați un medic. Acesta va efectua un examen fizic și poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi endoscopia sau imagistica medicală.

Tratamentul pentru durerea de stomac care iradiaza în spate depinde de cauza subiacentă. Acesta poate include medicamente pentru reducerea acidității, antibiotice pentru tratarea infecțiilor bacteriene sau intervenții chirurgicale pentru afecțiunile severe.

Măsuri de auto-îngrijire

În plus față de tratamentul prescris de medic, există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a gestiona durerea de stomac și pentru a preveni iradierea acesteia în spate:

 • Evitați alimentele și băuturile care pot irita stomacul, cum ar fi alimentele picante, alcoolul sau cafeaua.
 • Adoptați o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în fibre și nutrienți.
 • Gestionați stresul prin tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau yoga.
 • Evitați să mâncați în grabă și încercați să faceți mese mai mici și mai frecvente în loc de mese mari și rare.

În concluzie, durerea de stomac care iradiaza în spate poate fi un simptom al unor afecțiuni medicale serioase și necesită evaluare și tratament adecvat. Este important să consultați un medic pentru un diagnostic precis și pentru a primi îngrijire corespunzătoare.

Complicații potențiale ale durerii de stomac care iradiaza in spate

Durerea de stomac care se extinde în spate poate semnala complicații potențiale care necesită atenție medicală imediată. Aceste complicații pot include:

Complicație Descriere
Perforație gastrică O gaură în peretele stomacului sau al intestinului subțire, care poate duce la scurgerea conținutului gastric în cavitatea abdominală, cauzând infecție și inflamație.
Obstrucție intestinală Blocarea parțială sau completă a intestinului, care poate provoca durere abdominală severă și vărsături, necesitând intervenție medicală urgentă.
Peritonită Inflamația peritoneului, membrana care acoperă organele abdominale, care poate apărea ca urmare a unei perforații sau a unei infecții severe și poate fi fatală fără tratament prompt.

Întrebări frecvente

 • Care sunt simptomele specifice care ar trebui să mă determine să solicit imediat ajutor medical?
 • Cum pot să-mi gestionez durerea înainte de a ajunge la medic?
 • Cât de des ar trebui să simt îmbunătățiri după începerea tratamentului?
Photo of author

Dizmo

Lasă un comentariu