Calciu Ionic Seric Scăzut Simptome

Calciul ionic seric scăzut, cunoscut și sub denumirea de hipocalcemie, este o afecțiune care poate avea o varietate de simptome și semne asociate. Este important să recunoaștem și să înțelegem aceste simptome pentru a putea interveni prompt și eficient în tratamentul pacienților afectați.

Semne și simptome ale calciului ionic seric scăzut

Simptomele asociate cu calciul ionic seric scăzut pot varia în funcție de severitatea și rapiditatea instalării hipocalcemiei. Acestea pot include:

 • Spasme musculare și crampe
 • Tetanie musculară (contracții musculare dureroase și involuntare)
 • Senzație de amorțeală sau furnicături în jurul gurii sau în mâini și picioare
 • Tulburări ale ritmului cardiac, inclusiv aritmii
 • Convulsii
 • În cazuri grave, hipocalcemie poate duce la convulsii, coma sau chiar deces

Cauze ale calciului ionic seric scăzut

Există mai multe condiții și factori care pot duce la scăderea nivelului de calciu ionic seric în organism. Acestea pot include:

 • Deficitul de vitamina D
 • Hipoparatiroidismul (scăderea producției de hormon paratiroidian)
 • Insuficiența renală
 • Malabsorbția intestinală
 • Pierderi excesive de calciu prin rinichi sau tractul digestiv
 • Administrarea anumitor medicamente, cum ar fi diureticele sau corticosteroizii

Diagnostic și tratament

Diagnosticul calciului ionic seric scăzut se realizează prin măsurarea nivelului de calciu din sânge. Tratamentul depinde de cauza și severitatea hipocalcemiei, și poate include administrarea de suplimente de calciu și vitamina D, corectarea altor dezechilibre electrolitice și tratarea cauzei subiacente.

Este important ca pacienții cu simptome sau factori de risc pentru hipocalcemie să fie evaluați și tratați corespunzător de către medici specialiști.

Prevenție

Prevenirea hipocalcemiei implică menținerea unei alimentații echilibrate și bogate în calciu și vitamina D, monitorizarea atentă a pacienților cu afecțiuni care pot crește riscul de hipocalcemie și respectarea planului de tratament recomandat de către medicul curant.

Calciul ionic seric scăzut poate avea efecte semnificative asupra sănătății și funcționării organismului. Recunoașterea și tratamentul prompt al hipocalcemiei sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor grave asociate acestei afecțiuni.

Întrebări frecvente

Care sunt principalele simptome ale calciului ionic seric scăzut?

Principalele simptome ale calciului ionic seric scăzut includ spasme musculare, tetanie musculară, senzație de amorțeală sau furnicături, tulburări ale ritmului cardiac și convulsii.

Ce condiții pot cauza scăderea nivelului de calciu ionic seric?

Scăderea nivelului de calciu ionic seric poate fi cauzată de deficitul de vitamina D, hipoparatiroidism, insuficiența renală, malabsorbția intestinală, pierderile excesive de calciu și administrarea anumitor medicamente precum diureticele sau corticosteroizii.

Factori de risc pentru hipocalcemie Măsuri preventive
Alimentație necorespunzătoare Adoptarea unei diete echilibrate bogate în calciu și vitamina D
Anumite afecțiuni medicale (ex. insuficiența renală) Monitorizarea atentă și gestionarea corespunzătoare a condițiilor de sănătate
Administrarea de medicamente care pot afecta nivelul de calciu Supravegherea medicală și ajustarea terapiei în funcție de necesități

Cum se poate preveni hipocalcemia?

Pentru prevenirea hipocalcemiei, este important să se adopte o alimentație echilibrată, să se monitorizeze atent pacienții cu factori de risc și să se respecte tratamentul recomandat de către medicul curant.

Photo of author

Dizmo

Lasă un comentariu