Chirurgia obezității -Despre operația de micșorare a stomacului: Gastric-Sleeve

Obezitatea

Obezitatea fiind o boală, pacienţii trebuie evaluaţi de către un cadru medical specializat care să le ofere informaţiile necesare şi pertinente pentru a face alegerea potrivită a tratamentului de urmat.

Studiile ştiinţifice au demonstrat faptul că tratamentele conservatoare, non-operatorii singure nu pot asigura o scădere ponderală semnificativă de lungă durată la pacienţii cu obezitate severă. S-a demonstrat că marea majoritate a pacienţilor recâştigă ponderal pierderea în următorii 5 ani, cauzând depresie, anxietate, iritabilitate.

Astăzi este o certitudine relaţia dintre obezitate şi bolile cu cea mai mare rată de mortalitate: bolile cardiovasculare, dislipidemiile, diabetul zaharat etc. Astfel 85 - 95% dintre diabetici au fost sau sunt obezi şi peste 60% dintre dislipidemici au obezitate.

“Cu cât este mai lungă cureaua cu atât este mai scurtă viaţa!”

Consecinţele obezităţii

 • Longevitatea vieţii se reduce cu 12-15 ani
 • Hipertensiunea arterială
 • Diabetul zaharat tip 2 cu toate consecinţele sale
 • Ateroscleroza, coronaropatiile
 • Accidente vaculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral)
 • Litiaza biliară
 • Osteoartrita (articulaţiile genunchilor, ale şoldurilor sau a gleznelor)
 • Apneea în somn
 • Cancer (endometrial, mamar, prostată, colon)
 • Disciriminarea socială
 • Edemele şi varice ale membrelor inferioare
 • Hemoroizii
 • Gastrita cronică şi esofagita de reflux
 • Dereglarea sistemului nervos: insomnie, poftă sporită de mâncare, setea mărită, etc.
 • Afectarea potenţei, a ciclului menstrual şi a fertilităţii
 • Complicaţii după boli infecţioase, predispoziţii la pneumonie

Tratament

Obezitatea fiind o boală, pacienţii trebuie evaluaţi de către un cadru medical specializat care să le ofere informaţiile necesare şi pertinente pentru a face alegerea potrivită a tratamentului de urmat.

Studiile ştiinţifice au demonstrat faptul că tratamentele conservatoare, non-operatorii singure nu pot asigura o scădere ponderală semnificativă de lungă durată la pacienţii cu obezitate severă. S-a demonstrat că marea majoritate a pacienţilor recâştigă ponderal pierderea în următorii 5 ani, cauzând depresie, anxietate, iritabilitate.

Obiectivul tratamentului pentru obezitatea morbidă trebuie să fie îmbunătăţirea stării de sănătate prin obţinerea unei scăderi ponderale de durată. Fluctuaţiile de greutate prin restricţii calorice trebuie evitate.

Din arsenalul terapeutic al obezităţii fac parte următoarele:

 • Dietă cu reducerea aportului caloric
 • Activitate fizică zilnică
 • Schimbarea stilului de viaţă
 • Tratamente naturiste
 • Medicina alternativă (acupunctura)
 • Tratamentul medicamentos
 • Tratamentul chirurgical
 • Tratarea bolilor asociate

Tratamentul chirurgical

Chirurgia obezităţii trebuie rezervată pacienţilor cu IMC (indice de masă corporală) > 40 sau IMC > 35 cu comorbidităti asociate. Tratamentul chirurgical trebuie luat în considerare după eşecul terapiei convenţionale: modificarea dietei şi comportamentului, activitatea fizică şi farmacoterapia.

Chirurgia obezităţii sau chirurgia bariatrică reprezintă totalitatea manevrelor chirurgicale aplicate pacienţilor obezi în scopul normalizării statusului lor ponderal. Tehnicile de chirurgie cosmetică (liposucţia, lipectomiile) care îndepărtează o parte din ţesutul adipos (grăsime) nu fac parte din chirurgia bariatrica.

Chirurgia bariatrică este singurul tratament pentru obezitatea severă pentru care există dovezi ştiinţifice privind reducerea mortalităţii, fiind considerată astăzi cel mai eficient tratament al obezităţii morbide.

Chirurgia bariatrică realizează o modificare a echilibrului energetic al organismului diminuând considerabil aportul de calorii şi determinând organismul să consume energie din rezervele acumulate.Procedurile chirurgicale adresate obezităţii au cunoscut o dezvoltare continuă, astfel încât în ultimii 10 ani aceste operaţii se realizează minim invaziv cu o agresivitate minimă asupra ţesuturilor prin operaţii laparoscopice.

Pentru ca tratamentul chirurgical să obţină rezultate cât mai bune, sunt necesare o serie de condii

 • intervenţia chirurgicală trebuie realizată de un chirurg cu experientă şi care lucrează într-un mediu adecvat;
 • mediul spitalicesc trebuie să permită un abord pluridisciplinar pre- şi postoperator, cu o urmărire postoperatorie pe viaţă;
 • pacientul trebuie cât mai clar informat, trebuie să fie motivat şi să prezinte riscuri operatorii minime;
 • selecţionarea pacienţilor trebuie făcută de o echipă pluridisciplinară – medicală, chirurgicală, psihiatrică şi de nutriţionişti;
 • supravegherea postoperatorie din punct de vedere dietetic este obligatorie.

Oricare dintre metodele de combatere a obezităţii ar fi alese, ele trebuie legate şi de participarea afectivă a pacientului, care trebuie să fie conştient de faptul că obezitatea este o boală, o boală cronică, ce creează traume psihice şi probleme de adaptare, care dă handicapuri fizice şi sociale, care agravează şi dă naştere altor boli, dar care poate fi tratată.

Arsenalul terapeutic chirurgical al obezităţii este vast dar în ultima perioadă de timp, datorită eficienţei şi a riscurilor mai mici postoperatorii, s-a impus tot mai mult operaţia numită Gastric–Sleeve (operaţia de micşorare a stomacului).

Operaţia Gastric-Sleeve  

Se realizează pe cale laparoscopică (adică fără a fi necesară deschiderea abdomenului) cu ajutorul unor aparate şi instrumente de înaltă tehnologie, care utilizează în principiu electrochirurgia şi suturile mecanice. Totul se realizează sub control video laparoscopic. (vezi filmul)

Prin acest tip de operaţie, o porţiune mare din stomac (80%) este îndepărtată astfel încât acesta capătă o formă tubulară (sleeve = mânecă, în engleaza) şi i se rduce considerabil volumul (la cca 100 ml). Consecinţa este faptul că pacientul va putea mânca mai puţin şi se va simţi sătul după ingerarea unei cantităţi mici de alimente (mult mai mici decât înainte de operaţie). Senzaţia de foame, de asemeni este mult diminuată pentru că odată cu porţiunea de stomac eliminată s-au îndepărtat o mare parte din receptorii specializaţi în eliberarea hormonilor responsabili de creşterea apetitului.

Cu alte cuvinte, pacienţii cu gastric sleeve mănâncă puţin, nu se plâng de foame şi se satură foarte repede.

Avantajele operaţiei Gastric-Sleeve faţă de alte tipuri de operaţii sunt:

 • S-au raportat rezultate superioare altor metode restrictive în legătură cu diminuarea excesului ponderal. Scăderea ponderală în primul an este de 60% din kilogramele în plus.
 • Operaţia nu presupune implantarea unor materiale sau obicte străine (baloane, inele, benzi, etc) care pot determina apariţia unor complicaţii tardive postoperatorii sau care necesită reglări periodice sau chiar alte operaţii de îndepărtare.
 • Nu afectează digestia
 • Se realizează laparoscopic, num ai în etajul abdominal superior, numai pe stomac, iar recuperarea pacientului este rapidă.

Întrebări si răspunsuri

Cine stabilește dacă am nevoie de operație si ce fel de operație mi se potrivește?

Dacă după alte metode conservatoare (diete, exerciții fizice, etc), care nu au avut efectul scontat, v-ați hotărât să apelați la chirurgie, vă sfătuim să vă programați la un consult de specialitate. Adresați-vă unui chirurg cu experiență în chirurgia bariatrică, din țară sau străinătate. Nu orice chirurg efectuează astfel de operații. În țară asemenea operații se efectuează doar în unele centre universitare printre care se numară și Târgu-Mureș.


După ce veți fi consultat(ă), chirurgul va stabili dacă ați putea beneficia de chirurgia bariatrică. În orice caz, decizia finală va fi luată doar după efectuarea unor investigații complexe atât paraclinice cât şi de laborator, dar totodată după ce veţi fi fost consultat(ă) şi de alţi medici din specialităţi diferite (endocrinolog, cardiolog, psiholog, nutriţionist, etc) în funcţie şi de bolile de care mai suferiţi. Programul de investigaţii vi-l va stabilii chirurgul.

Pot opta pentru o anumita operatie?

Puteţi opta, dar vă sfătuim să urmaţi sfatul medicului care oricum are mai mare experienţă decât a dumneavoastră (dacă nu cumva sunteţi chirurg bariatric). În orice caz, cereţi să vi se explice toate detaliile de care aveţi nevioie, avantajele şi dezavantajele metodei. Înainte de operaţie este foarte util să contactaţi şi alţi pacienţi care au beneficiat de aceeaşi operaţie.

Când nu puteţi beneficia de operaţia bariatrică?

Dacă aveţi boli asociate grave care vă pot pune viaţa în pericol în timpul operaţiei, atunci cu mare probabilitate operaţia va fi contraindicată până la soluţionarea sau ameliorarea bolilor de care suferiţi. Dacă suferiţi de boli psihice grave sau alcoolism cronic, operaţia va fi contraindicată. Dacă aveţi un IMC sub 35 şi nu există nici o comorbiditate, vă recomandăm să apelaţi la metodele conservatoare (dietă, sport).

Ce fel de anestezie se foloseşte şi cât durează operaţia?

În timpul operaţiei veţi fi adormit (a), nu veţi simţi nici o durere, iar operaţia poate dura între 40 minute şi 3 ore, în funcţie de gradul obezităţii, condiţiile anatomice locale, experienţa chirurgului.

Câte incizii vor fi efectuate? Rămân cicatrici urâte?

Operaţia laparoscopică se realizează prin introducerea în abdomen a unei camere de luat vederi şi a unor instrumente subțiri. Toate au diametrul cuprins între 0,5-2 cm. Vor exista un număr de 5-6 incizii mici la piele situate în partea superioară a abdomenului, care nu vor lăsa cicatrici inestetice ca şi în cazul operaţiilor clasice şi care sunt supuse mult mai puţin riscurilor de complicaţii (infecție sau eventraţii). Printr-o astfel de incizie se îndepărtează stomacul rezecat. Printr-una din incizii va fi exteriorizat un tub de dren.

Ce urmează în primele zile după operație şi cât durează internarea?

După operaţie veţi fi dus(ă) în secţia de terapie intensivă, unde veţi rămâne primele 24 de ore pentru monitorizarea funcţiilor vitale. Veţi avea o sondă naso-gastrică ce va fi scoasă a doua zi. După trezire vă puteţi mişca, mobilizarea precoce fiind încurajată. Dacă funcţiile vitale sunt stabile, a doua zi veţi fi mutat(ă) pe secţie. Din a doua zi veţi avea voie să înghiţit cantităţi reduse de lichide şi veţi putea face primele plimbări. Tubul de dren se scoate de obicei în a doua zi. Durata internării este în general de 3-5 zile postoperator, în funcţie de evoluţie şi de bolile asociate.

Ce complicaţii precoce se pot ivi ?

În general rata complicaţiilor postoperatorii este foarte redusă iar a mortalităţii aproape de zero. Complicaţiile generale se referea la agravarea unor boli asociate, dar tocmai din aceste considerente pacienţii sunt foarte bine investigaţi preoperator şi se iau toate măsurile de prevenţie. Complicaţiile locale posibile ar fi sângerarea din tranşa de secţiune a stomacului sau desfacerea liniei de sutură mecanică a stomacului. În unele din aceste cazuri este necesară reintervenţia chirurgicală, de obicei tot pe cale laparoscopică.

Ce regim trebuie să ţin după operaţie?

În primele zile postoperator veţi avea voie să beţi doar lichide (ceai, supă, compot, sana, iaurt, sucuri, etc). Sunt contraindicate băuturile carbogazoase. Urmează apoi 3 săptămâni în care aveţi voie să ingeraţi doar alimente moi de tipul pireurilor. Vă sfătuim să masticaţi bine mâncarea înainte de a o înghiţi. În continuare un nutriţionist vă va îndruma în privinţa regimului alimentar care nu este oricum mult diferit de un regim normal doar atât că alimentele vor fi în cantităţi mai reduse şi cu o valoare calorică mai mică, dar vor conţine toate principiile alimentare necesare. Încetaţi să mai mâncaţi în momentul în care vă simţiţi sătul. Nu fiţi lacom !

Când pot reîncepe activitatea fizică ?

Chiar din primele zile după operaţie veţi fi încurajat(ă) să vă mobilizaţi. Plimbările pe distanţe progresiv mai lungi sunt recomandate în primele luni de la operaţie. Probabil că în primele 2-3 luni vă veţi simţi obosit(ă). Este normal, deoarece aportul energetic din alimentaţie este mult redus iar muşchii Dv. trebuie să depună un efort considerabil pentru a deplasa o greutate mare dată de obezitate. În felul acesta metabolismul Dv. se va schimba, organismul fiind obligat să folosească energia internă acumulată în grăsime, şi astfel treptat veţi slăbi. Pe măsură ce veţi da jos din kilograme vă veţi simţi tot mai bine, mai uşor/uşoară, veţi obosi tot mai puţin, veţi putea parcurge distanţe din ce în ce mai mari, veţi dormi mai bine, veţi respira mai bine şi ceea ce este foarte important : starea Dv. psihică va cunoaşte o îmbunătăţire radicală.

Exerciţiile fizice mai complexe, care presupun un efort mai mare (body-bilding), pot fi reîncepute treptat după circa 3-6 luni în funcţie de greutatea pe care o aveţi şi desigur de bolile asociate (HTA, cardiopatie, etc) sub îndrumarea unui instructor. Înotul este recomandat.

În funcţie de profesia pe care o aveţi, vă puteţi reîntoarce în câmpul muncii după aproximativ 1-3 luni de de la operaţie.

Cât de mult voi slăbi după operaţie ?

Scăderea ponderală va fi treptată după operaţie. În general în primele 3-6 luni scăderea este mai accentuată după care urmează o scădere mai lentă până la aproximativ 1,5-2 ani când greutatea se va stabiliza. Numărul de kilograme pe care le veţi pierde depinde mult de greutatea iniţială. Cei foarte obezi vor pierde rapid mai multe kilograme. În general se ajunge la o pierdere de 60 Kg în perioada 6 luni-1 an.

Cum va fi afectată starea mea de sănătate în continuare ?

 Pacientul trebuie să fie conştient de la bun început că operaţia nu se efectuează pentru efectele cosmetice, ci pentru ameliorarea stării de sănătate, şi prelungirea vieţii.

Starea de sănătate va fi afectată în mod cert în bine. Pe măsură ce veţi pierde din kilograme vă veţi simţi din ce în ce mai uşor/uşoară, capacitatea de efort va creşte, funcţia respiratorie se vă îmbunătăţii, tensiunea arterială se va normaliza, cu mare probabilitate veţi scăpa şi de diabetul zaharat de tip 2 dacă menţineţi un regim alimentar corect.

Ceea ce este foarte important de asemeni este îmbunătăţirea imaginii despre sine şi stării psihice. În schimb vor creşte cheltuielile legate de schimbarea garderobei. (poze pre si postoperator)

Singurele neplăceri sunt cele generate de surplusul de piele ca urmare a slăbirii. Acest aspect este mai evident la nivelul abdomenului (şorţ), a braţelor şi coapselor. În cazul în care se doreşte, se pot efectua în continuare operaţii estetice (boby –sculpure) dar trebuie ştiut că acestea sunt costisitoare şi grevate de riscuri ce nu trebuiesc neglijate.

Conf. Dr. Coros Marius
Medic primar chirurg
Clinica Chirurugie 1 Spital Clinic Judetean Mures

 

Clinica Chirurgie 1
Spital Clinic Judetean Mures

Tg.-Mures 540103

Str.Gh.Marinescu Nr.1

Tel: 0365-88.25.88,

int 295, 211, 200

Fax: 0365-430.385

Email: chirurgie.mures@gmail.com

Asociatia Nonprofit Claudius GalenusDespre cancerul mamarUMF Targu Mures