Betegtájékoztató

 • Beutalás
 • Betegek látogatása
 • Hasznos tanácsok
 • Bõvebben…

A nagyszámú bejelentkezést figyelembe véve, azon betegek beutalása, akik nem sebészeti sürgősségi kórképpel rendelkeznek, előjegyzés alapján történik. Az előjegyzés a klinikavezető beleegyezésével történik, miután a beteg felvette a kapcsolatot a kezelőorvosával egy sebészeti kivizsgálás elvégzése érdekében.

Előjegyzés a következő telefonszámon: 0365-882588, 0365-882589, 0365-882590, 0365-882591, 0365-882617, belső szám: 211

Oktatási tevékenység

 • Általános tudnivalók
 • III. éves ÁOK (Általános Orvosi Kar) egyetemi hallgatók
 • IV. éves ÁOK (Általános Orvosi Kar) egyetemi hallgatók
 • Tesztek és jegyek
 • II. éves asszisztensképző
 • archivum

A Maros Megyei Kórház 1-es számú Sebészeti Klinikája egyetemi klinika és az itt dolgozó orvosok egyetemi oktatók. A sebészeti ellátás mellett a klinikán oktatási tevékenység folyik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem keretén belül, valamint rezidensképzés és különböző témakörökben kutatási tevékenység is zajlik.

A klinika személyzete

Az orvosi személyzet tíz sebész főorvosból és hat rezidens orvosokból áll. Közülük heten egyetemi oktatók a Sebészeti Tanszéken, és ketten az Anatómia és Fejlődéstan Tanszéken, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem keretén belül.

 • Orvosok
 • Asszisztensek és kisegítő személyzet
 • Asszisztensek - járó beteg rendelő és sürgősségi betegellátók
 • Műtős  személyzet
 • Teljes személyzeti lista

Rólunk

A Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház újraszervezése során az 1- es számú Sebészeti Klinika a MSP 1079/30.05.2008 rendelet értelmében a  Maros Megyei Klinikai Kórházon belül az 1-es Sebészeti Klinika nevet kapta.

A Marosvásárhelyi 3-as Sebészeti Klinika 2004-ben jött létre. a 2-es Sebészeti Klinika kettészakadása során (a személyzet 80%-a), amikor ez 3-as és 4-es Sebészeti Klinikákra oszlott.

Viszonylag új volta ellenére az 1-es Sebészeti Klinikának, a volt Municípiumi Kórház épülete ad otthont, amely Marosvásárhely egyik legrégebbi kórháza. Olyan neves személyiségek köthetőek hozzá, mint: Prof. Dr. Pápai Zoltán, Prof. Dr. Bancu V. Emilian, Prof. Dr. Traian Georgescu, Prof. Dr. Copotoiu Constantin, akik a hazai sebészet kiemelkedő alakjai.

Marosvásárhely első sebészeti klinikája is ebben az épületben működött Prof. dr. Mátyás Mátyás vezetésével, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem megalakulásától (1945) 1956-ig.

A 2004-es megalakulása óta a Klinika vezetője Conf. Dr. Coros Marius Florin sebész főorvos. Prof. Dr. Bancu V. Emilian sebészeti iskolájában tanult, aki az 1-es Sebészeti Klinika vezetőjeként és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektoraként, a marosvásárhelyi modern sebészet úttörője volt. Húsz éves sebészi tevékenysége során együtt dolgozott Prof. Dr. Copotoiu Constantin-nal, aki a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem jelenlegi rektora. Ezen kiemelkedő sebészektől elsajátított tapasztalatának köszönhetően, Conf. Dr. Coros Marius Florin a marosvásárhelyi sebészet továbbfejlesztésének jótállója.

Elhelyezkedés

Az 1-es Sebészeti Klinika a volt Municípiumi Kórház második emeletén működik, egy gazdag növényzettel körülvett, parkokkal övezett környezetben, védve a város zajától, megfelelő körülményeket biztosítva a gyógyuláshoz. A közelben található az egyetemi komplexum, az Ifjúsági Ház és más klinikák (Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház, a 2- es számú Ortopédia Klinika, a Fül-Orr-Gégészeti Klinika valamint az Onkológia Klinika).

A kórház udvarán belül található a személyzeti parkoló valamint a park, ahol a betegek kellemes perceket tölthetnek a szabadban. A látogatók számára a egy külső parkoló áll rendelkezésre.

(képek)


1-es Sebészeti Klinika
Maros Megyei Klinikai Kórház

Marosvásárhely 540103

Gh.Marinescu utca 1. szám

Tel: 0265-215133,

Belsõ számok: 295, 211, 200

Fax: 0265-216025

Email: chirurgie.mures@gmail.com

Hippokráteszi eskü

"Etikai szellemû eskü, melyet az orvosok tesznek doktorrá avatásukkor.

Esküszöm a gyógyító Apollóra, Aszklepioszra és Hügieiára és Panakeiára és valamennyi istenre és istennõre, akiket ezennel tanúkul hívok, hogy minden erõmmel és tehetségemmel megtartom következõ kötelességeimet: tanáromat, akitõl e tudományt tanultam , úgy fogom tisztelni, mint szüleimet, vagyonomat megosztom vele, s ha rászorul, tartozásomat leróvom; utódait testvéremnek tekintem, oktatom õket ebben a tudományban, ha erre szentelik magukat, mégpedig díjtalanul; továbbá az orvosi tudományt áthagyományozom fiaimra és mesterem fiaira és azokra, akik az orvosi esküt leteszik, másokra azonban nem. Tehetségemhez és tudásomhoz mérten fogom megszabni a betegek életmódját az õ javukra, és mindent elhárítok, ami ártana nekik. Senkinek sem adok halálos mérget, akkor sem, ha kérik, és erre vonatkozólag még tanácsot sem adok. Hasonlóképpen nem segítek hozzá egyetlen asszonyt sem magzata elhajtásához. Tisztán és szentül megõrzöm életemet és tudományomat. Sohasem fogok hólyagkövet operálni, hanem átengedem ezt azoknak, akiknek ez a mesterségük. Minden házba a beteg javára lépek be, s õrizkedni fogok minden szándékos károkozástól, különösen férfiak és nõk szerelmi élvezetre használatától, akár szabadok, akár rabszolgák. Amit kezelés közben látok vagy hallok - akár kezelésen kívül is a társadalmi érintkezésben - nem fogom kifecsegni, hanem titokként megõrzöm. Ha ezt az esküt megtartom és nem szegem meg , örvendhessek életem fogytáig tudományomnak, s az életnek, de ha esküszegõ leszek, történjék ennek ellenkezõje.

Asociatia Nonprofit Claudius GalenusDespre cancerul mamar