Colaborarea cu Asociatia "DESTINE COMUNE"

Membrii Asociatiei Claudius Gallenus sunt medici care fac parte din colectivul Clinicii Chirurgie 1 din cadrul Spitalului Clinic Judetan Mures condusa de Conf. Dr. Coros Marius, clinica ce are preocupari deosbite in diagnosticul precoce si tratamentul patologiei mamare si mai ales a cancerului mamar.

Avand in vedere sfera comuna de preocupari si interese cu cea a Asociatie Romane de Cancer " Destine Comune" infiintata in 1996 si condusa de doamna Hanusz Stella, intre cele doua entitati, in anul 2007 s-a realizat un protocol de colaborare avand ca obiectiv final imbunatatirea prognosticului si calitatii vietii bolnavelor cu cancer mamar.

Colaborarea se realizeaza pe mai multe planuri, iar pentru atingerea obiectivului propus se desfasura in comun o paleta larga de activitati. Astfel, medicii au participat la actiunile organizate de catre Asociatia "Destine Comune" de depistare in masa a cancerului mamar prin palpare, au participat de asemena la actiunile organizate pentru informarea populatiei prin mijloace specifice (conferinte, cursuri, emisiuni televizate, articole de presa, materiale publicitare, etc) asupra problematicii legate de cancerul mamar. S-a elaborat o baza de date in care sunt inregistrate toate bolnavele cu cancer mamar operate in ultimii ani, cu scopul de a realiza cercetari stiintifice orientate in special asupra factorilor de prognostic si urmarire postoperatorie a bolnavelor si de sprijinirea unui Registru National al Cancerului Mamar.

Colectivul de medici a primit sprijinul activ al Asociatiei Destine Comune in relizarea proiectului de punere a bazelor unui "Centru Mamar", care s-a infiintat in anul 2009 si care asigura examinarea clinica si paraclinica initiala pentru femei urmand sa deruleze programe de educare, consultul si urmarirea tardiva a pacientelor, recuperarea si consilierea acestora.

Asociatia Claudius Gallenus sprijina colaborarea Asociatiei Destine comune cu alte organizatii nationale si internationale in domeniul cancerului mamar (Fundatia "Susan G. Komen For The Cure", Asociatia Supravietuitorilor cancerului mamar "WCAN" din statul Virginia, S.U.A, grupurile de suport din Doncaster si Heathfield, din Anglia, etc). In urma acestor colaborari s-au realizat simpozioane si cursuri postuniversitare cu participare internationala pe tema cancerului mamar si s-au obtinut donatii de aparatura medicala si produse medicale, fizioterapice si informative.

Colaborarea intre cele doua asociatii are in continuare scopul de sprijinire in comun a programelor nationale si locale de screening in cancerul mamar, a introducerii celor mai moderne metode de depistare si tratament al cancerului mamar, de educare a personalului medical, de realizare a unor proiecte de dotare/dezvoltare a bazei materiale necesare activitatii de depistare si tratament, de realizare a unor proiecte de cercetare in domeniul cancerului mamar si sprijinirea manifestarilor stiintifice in acest sens, de realizarea unor programe de protezare mamara pentru obtinerea de proteze gratuite sau sprijinite financiar de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si de recuperare fizioterapica la bolnavele cu disabilitati si complicatii postterapeutice.

Conf. Dr. Coros Marius
Presdintele Asociatiei Claudius Gallenus
Seful Clinicii Chirurgie 1 Spital Clinic Judetean Mures